Hyppää pääsisältöön

28.3.2024

Kuva
Ponivaljakko kisaamassa Jyväsjärven jäällä jääraveissa. Kuva Satu Leinonen

Urheilutapahtumat tuovat arjen keskelle kokemuksia ja elämyksiä, elinvoimaa paikkakunnalle sekä lisäävät sosiaalista kanssakäymistä ja yhteisöllisyyttä. Kestävän arjen ja resurssiviisauden huomioimisen tärkeys on jo läsnä tapahtumatumien järjestämisessä ja sen tärkeys korostuu tulevaisuudessakin.

Jyväskylässä maaliskuussa järjestetyn SM-viikon tämän vuoden vastuullisuusteemana oli resurssiviisaus ja vastuullinen tapahtumakonsepti. Suomen Olympiakomitean tapahtumiin lukeutuva SM-viikko kokoaa yhteen suurelle yleisölle tuntemattomampia lajeja kilpailemaan saman tapahtumakonseptin alle. Tapahtuman konsepti tukee itsessään resurssiviisautta, sillä sen sijaan, että jokainen laji järjestäisi itse pieniä kisoja eri puolilla Suomea, niin SM-viikon aikana lajit pystyvät hyödyntämään muun muassa yhteisiä suorituspaikkoja, jätehuoltoa, materiaaleja, logistiikkaa ja järjestämisresurssia. Tapahtuman vastuullisuusohjelman mukaisesti tapahtuman suunnitellessa kiinnitettiin huomiota mahdollisimman kompaktiin tapahtuma-alueen luomiseen, jotta kävely ja pyöräily on mahdollista suorituspaikkojen välillä sekä valittiin tapahtumapaikkoja, jotka ovat hyvin saavutettavissa julkisilla kulkuneuvoilla. Tapahtumaan osallistuvia neuvottiin ja kannustettiin valitsemaan fiksun liikkumisen keinoja viestinnän avulla. Talkoolaisten ja toimitsijoiden tapahtumavaatteiksi valittiin vastuullisesti tuotettuja ja ympäristömerkittyjä vaatteita, minkä lisäksi vanhoja mainosmateriaaleja ja opasteita pyrittiin hyödyntämään tapahtumassa mahdollisimman paljon. Tapahtumalle on myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti kesällä 2022, ja SM-viikko on sitoutunut hoitamaan ja kehittämään tapahtuman ympäristöasioita Ekokompassi-järjestelmän kriteerien mukaisesti.  

-Tapahtumien järjestämisessä niin pienillä kuin isoillakin resurssiviisailla ja kestävillä teoilla on merkitystä kestävän arjen ja tapahtumatoiminnan luomisessa. Parhaimmillaan resurssiviisaasti ja kestävästi järjestetyt tapahtumat voivat edistää resurssiviisautta ja tietoisuutta kestävän arjen valinnoista! kertoo projektisuunnittelija Joni Oksanen Jyväskylän kaupungilta.

Lisätietoja Jyväskylän SM-viikon vastuullisuudesta:

 

Teksti: Noora Kakko