Hyppää pääsisältöön

5.12.2023

Kuva
Kerrostaloja ja vehreää puistoa. Kuva Mika Nuorva
Kiertotalousmalli tulee saamaan Jyväskylässä jatkossa lisää painoarvoa. Samalla yhteistyötä eri toimijoiden kanssa syvennetään.

Kiertotalouden tilannekuvan kautta tekoihin

Jyväskylän kaupunki on yksi kymmenestä OECD-järjestön kumppanikaupungista, jotka saavat järjestöltä tukea kiertotalouden kehittämiseen. Kiertotalousanalyysin laatiminen käynnistyy vuoden 2024 aikana. Muita mukana olevia kaupunkeja ovat muun muassa Berliini, Valencia ja Strasbourg. 

– Jyväskylälle tämä merkitsee sitä, että saamme suosituksia ja toimenpide-ehdotuksia siitä, mitä voisimme kaupunkiorganisaation rakenteissa tai yhteistyössä tehdä kiertotalouden edistämiseksi. Selvityksessä saamme realistisen tilannekuvan siitä missä kiertotaloudessa Jyväskylässä mennään, kertoo ympäristöasiantuntija Outi Manninen.

Työ alkaa kartoitusvaiheella, jossa selvitetään, millä tasolla kiertotalous on Jyväskylässä tällä hetkellä ja millaisia haasteita ja ominaispiirteitä juuri Jyväskylässä on. Myöhemmässä vaiheessa mukaan otetaan muita toimijoita, jotta saadaan syvällisempi näkemys siitä, mitä kiertotalous vaatii näillä seuduilla.

– Selvityksen myötä pääsemme käynnistelemään alueellista yhteistyötä, ja toisaalta kaupunki saa samalla syötteitä resurssiviisausohjelman tulevalle päivitykselle. Kiertotalous tulee saamaan ohjelmassa lisää painoarvoa, kertoo Manninen.

Jyväskylä on lisäksi sitoutumassa kansalliseen kiertotalouden Green deal -sopimukseen, jossa toimijat tekevät vapaaehtoisesti sitoumuksia tavoitteista ja teoista, joilla edistetään vähähiilistä kiertotaloutta.

– Meidän on muutettava toimintatapaamme lineaaritaloudesta kiertotalouteen. Se on olennainen osa vihreää siirtymää, toteaa Manninen.

Kiertotalous tukee talouden ja hyvinvoinnin kasvua

– Kiertotalousratkaisut voivat olla hyvin kannattavia sekä taloudellisesti että ympäristön näkökulmasta, eikä kiertotalousmalli on täysin uutta toki Jyväskylässäkään, toteaa Manninen. 

– Hyviä esimerkkejä meillä ovat esimerkiksi Mustankorkean biokaasuekosysteemi ja Jyväskylän seudun puhdistamon päätös vaihtaa pH:n tasapainotukseen käytetty sooda kalsiittiin, jota saadaan puuteollisuuden sivuvirroista, mainitsee Manninen.

Jätevedenpuhdistamolla ratkaisu on osoittanut onnistuneeksi, sillä biologisen prosessin pH-tasapainoa on aiemmin ylläpidetty pääasiassa Venäjältä tuodulla soodalla, jonka valmistaminen vaatii runsaasti energiaa. Taloudellisempi kiertotalouskalsiitti tulee huomattavasti lähempää Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalta, mikä edistää ympäristöystävällisyyden lisäksi myös huoltovarmuutta.

Lue lisää jätevedenpuhdistamon kiertotalousinvestoinnista

--

Meillä Jyväskylässä resurssiviisaus tarkoittaa kestävän arjen tekoja. Sitä, että pidämme yhdessä huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme. Käytämme energiaa järkevästi ja tilamme taipuvat moneen käyttöön. Kompaktissa kaupungissamme on helppo liikkua fiksusti. Kulutamme vähemmän ja kierrätämme tehokkaasti. Luontoelämykset löytyvät läheltä.  

Mitä kiertotalous tarkoittaa?

Kiertotalous on tuotanto- ja kulutusmalli, jossa pyritään vähentämään jätettä ja hyödyntämään resursseja mahdollisimman tehokkaasti. Se toimii eri tavalla kuin perinteinen lineaarinen malli, jossa valmistetaan raaka-aineista tavaroita, käytetään niitä ja sitten heitetään pois. 

Kiertotaloudessa pyritään minimoimaan jätteen määrä kierrättämällä, uudelleenkäyttämällä ja korjaamalla tuotteita sen sijaan, että ne päätyisivät kaatopaikalle. Tärkeää on myös suunnitella tuotteet niin, että niiden elinkaarta voidaan pidentää ja materiaaleja käyttää uudelleen mahdollisimman paljon.

Kiertotalous hyödyttää meitä kaikkia

Kiertotalouden hyötyjä ovat

  • Luonnonvarojen säästyminen: Kiertotalous vähentää raaka-aineiden tarvetta ja hidastaa niiden ehtymistä
  • Jätteen vähentäminen: Kiertotalous vähentää jätteen määrää ja sen ympäristövaikutuksia
  • Taloudelliset edut: Kierrätys ja uudelleenkäyttö voivat luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja säästää kustannuksia
  • Ilmastovaikutukset: Kiertotalous voi pienentää hiilijalanjälkeä, koska se vähentää tarvetta valmistaa uusia tuotteita alusta alkaen
  • Pitkäikäisemmät tuotteet: Kiertotalous voi kannustaa suunnittelemaan tuotteita kestävämmiksi ja helpommin korjattaviksi, mikä säästää kuluttajien rahaa.
     

Lisätiedot

Ympäristöasiantuntija Outi Manninen
p. 040 565 3066
outi.manninen[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat: