Hyppää pääsisältöön

25.10.2023

Kuva
Pariskunta seisoo yhteiskäyttöauton takana. Kuva Mika Nuorva
Ympäristöministeriö on myöntänyt hankeavustuksen hankkeelle, jolla kaupunki vähentää asukkaiden arjessa syntyviä ilmastopäästöjä yhdessä asukkaiden kanssa. Hankkeen nimi on Kestävää asumista Jyväskylän asuinalueilla sidosryhmiä tukien ja sitouttaen (KAJASTUS). Käytännön toimet suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä vapaaehtoisten asukkaista muodostuvien testiryhmien sekä yhteistyökumppanien kanssa.

Vinkkejä vähähiiliseen rakentamiseen ja kestäviin arjen ratkaisuihin

Hankkeessa kaupunki testaa erityisesti ratkaisuja, joilla asukkaiden rakentamisesta, asumisesta, ruokailusta ja liikkumisesta aiheutuvia päästöjä voidaan pienentää pitkällä aikavälillä.

– Meillä on hankkeessa neljä kokeilukohdetta, joissa teemme yhteistyötä asukkaiden kanssa. Mukana on kaksi uutta pientaloaluetta ja kaksi vanhempaa asuinaluetta, jotka tarkentuvat loppuvuoden aikana, kertoo ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen

– Uusilla pientaloalueilla annamme halukkaille rakentajille ennakko-ohjausta rakentamisen ja asumisen ilmastopäästöistä sekä keinoista, joilla vaikutuksia voi pienentää. Olemassa olevilla asuinalueilla puolestaan erityisesti taloyhtiöt pääsevät testaamaan erilaisia ratkaisuja muun muassa jätehuollon, asukkaiden liikkumisen sekä muun kulutuksen aiheuttamien vaikutusten vähentämiseksi, kertoo Pietarinen. 

Käytännössä ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi lainaamiseen, yhteisiin tiloihin, kierrätykseen, tavaroiden ja liikennevälineiden yhteiskäyttöön sekä energianeuvontaan. Parhaat käytännöt kootaan toimintamalliksi, jota voidaan soveltaa muillekin asuinalueille.

Kuva
Juureksia leikkuulaudalla. Kuva Mika Nuorva

Mallia ilmastotyöhön haetaan Saksasta

KAJASTUS-hankkeen toimenpiteet ovat liitoksissa myös kaupungin NetZeroCities -vertaisoppimisohjelman toteutukseen vuoden 2024 aikana. Jyväskylä valittiin aiemmin syksyllä mukaan Euroopan ilmastokaupunkien vertaisoppimisohjelmaan. Ohjelmaan mukaan valitut kaupungit pääsevät oppimaan parhaita ilmastokäytäntöjä Net Zero Cities -verkoston kaupungeilta. Ohjelman kautta on tarkoitus tunnistaa ja ottaa käyttöön parhaita keinoja, joilla saadaan asukkaita innostettua ja sitoutettua mukaan arjen ilmastotekoihin.  

– Pyrimme toteuttamaan kumppanuuskaupungeilta oppimiamme hyviä käytäntöjä jo vuoden 2024 aikana KAJASTUS-hankkeessa. Saksalaiset kumppanuuskaupunkimme Aachen, Mannheim ja Münster kehittävät ja testaavat erilaisia ratkaisuja, joilla asukkaita saadaan aktiivisemmin mukaan ilmastotekoihin. Uudessa hankkeessamme meidän on mahdollista testata näitä ratkaisuja myös Jyväskylässä, Pietarinen kertoo. 

KAJASTUS-hanke käynnistyy vuoden 2023 lopulla, ja varsinaiset käytännön toimet käynnistyvät vuoden 2024 kevään ja kesän aikana valikoiduilla asuinalueilla. Ympäristöministeriö myönsi avustusta ilmastotyön vauhdittamiseen kaikkiaan 16 paikallis- ja aluetason ilmastohankkeelle 41 hakemuksen joukosta. 

 

---
Meillä Jyväskylässä resurssiviisaus tarkoittaa kestävän arjen tekoja. Sitä, että pidämme yhdessä huolta ympäristöstämme ja hyvinvoinnistamme. Käytämme energiaa järkevästi ja tilamme taipuvat moneen käyttöön. Kompaktissa kaupungissamme on helppo liikkua fiksusti. Kulutamme vähemmän ja kierrätämme tehokkaasti. Luontoelämykset löytyvät läheltä.
 

Lisätietoja

ympäristöjohtaja Päivi Pietarinen
p. 050 526 0436
paivi.pietarinen[at]jyvaskyla.fi

ympäristöasiantuntija Outi Manninen
p. 040 565 3066
outi.manninen[at]jyvaskyla.fi