Hyppää pääsisältöön

29.11.2022

Kuva
Vaaleahiuksinen nuori nainen nojaa käteensä ja kurkistaa puisien aihioiden takaa. Kuva Jyväskylä Sinfonia
Teatteritalon keskiviikon lähes loppuunmyydyssä konsertissa kantaesitetään säveltäjä Osmo Tapio Räihälän uusin teos Verve kapellimestari Ville Matvejeffin johdolla. Konsertin solistina taituroi pianisti Lisa de la Salle, joka tulkitsee Rahmaninovin ensimmäisen pianokonserton. Konsertti-illan kruunaa Sibeliuksen toinen sinfonia.

Osmo Tapio Räihälä opiskeli sävellystä Harri Vuoren johdolla 1990-luvulla, mutta on muutoin lähinnä itseoppinut. Sävellystyönsä ohessa Räihälä on tullut tunnetuksi musiikkitoimittajana televisiossa ja radiossa sekä lukemattomien konserttien käsiohjelmatekstien kirjoittajana. Hänen esikoiskirjansa ”Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa” voitti vuoden 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Räihälä on synesteetikko, joka kokee musiikin yhtenä kuvataiteen muotona. Suurin osa hänen teoksistaan on soitinmusiikkia, joka jakautuu kamarimusiikkiin ja konserttoihin, mutta vokaali- ja elektronisen musiikin osuus hänen tuotannossaan on kasvanut viime vuosina jatkuvasti.

- Hyvä konsertti sisältää erilaisia musiikillisia tunnetiloja; nopea ja hidas vuorottelevat, samoin kuin äänekäs ja hiljainen, voimakas ja herkkä. Tämän halusin toteutuvan myös ’Verve’ -teoksessa (suomeksi ”into” tai ”palo”). Alle kymmenessä minuutissa käydään läpi vaihtelevia tempoja ja värejä, ja luodaan toivottavasti myös kuulijalle sellainen into ja palo, jonka vallassa loppukesällä 2022 teoksen sävelsin, kertoo säveltäjä Räihälä.

Konsertin solistina kuullaan pianisti Lise de la Sallea, joka tulkitsee Rahmaninovin läpimurtoteoksen, ensimmäisen pianokonserton. Rahmaninov kirjoitti teoksen vain 17-18-vuotiaana vuonna 1891 ja itse kantaesitti sen vuotta myöhemmin. Vuonna 1917 Rahmaninov tarkisti ja uudisti konserttonsa perusteellisesti, mutta se jäi toisen ja kolmannen pianokonserton varjoon. De la Salle on vakiinnuttanut asemansa yhtenä nykypäivän kiehtovimmista nuorista taiteilijoista, joka omaa todellisen herkkyyden ja kypsyyden muusikkona.

Jyväskylä Sinfonian taiteellinen neuvonantaja Ville Matvejeff päättää konsertti-illan Jean Sibeliuksen suosituimmalla ja esitetyimmällä toisella sinfonialla.

Lisätietoja:
viestintä- ja markkinointikoordinaattori
Suvi Lindell-Mäkelä, p. 040 064 0109,
suvi.lindell-makela [a] jyvaskyla.fi