Hyppää pääsisältöön

10.2.2022

Kuva
Puheenjohtajan nuija. Kuva Kari Lehtinen

Jyväskylän kaupunginhallitus käsittelee tulevassa kokouksessaan kaupunginjohtaja- ja pormestarimallia. Taustalla on nykyisen kaupunginjohtaja Timo Koiviston kahdeksan vuoden määräaikainen virkakausi, joka päättyy huhtikuussa 2023. Jotta uusi rekrytointiprosessi voidaan käynnistää syksyllä 2022, tulee jo etupainotteisesti tehdä periaatepäätökset siitä, haetaanko Jyväskylään jatkossa kaupunginjohtajaa vai otetaanko kaupungissa käyttöön niin sanottu pormestarimalli.
 
Tänään julkaistulla kaupunginhallituksen esityslistalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selinin ehdotus on, että kaupungin
johtamisjärjestelmän kehittämistä jatketaan kaupunginjohtajamallin pohjalta. Kaupunginhallitus tekee asiasta esityksen kaupunginvaltuustolle, joka käsittelee asiaa 21.2.2022 olevassa kokouksessaan.

Kuntaa voi lain mukaan johtaa kaupunginjohtaja tai pormestari

Suomessa kuntaa voi kuntalain mukaisesti johtaa joko kunnan- tai kaupunginjohtaja tai valtuuston päätöksellä myös pormestari. Mallien ero on siinä, erotetaanko operatiivinen ja poliittinen johtaminen toisistaan.
 
Perinteinen malli Suomessa on, että operatiivisesta johtamisesta vastaa virkasuhteinen kaupunginjohtaja, joka otetaan virkaan joko määräaikaisesti tai pysyvästi. Kaupunginjohtaja on ammattijohtaja, jolla on pätevyys organisaation operatiiviseen ja strategiseen johtamiseen.
 
Pormestarimallissa kaupunkia johtaa valtuuston valitsema ja kaupunginhallituksen alaisuudessa toimiva pormestari, joka valitaan poliittisin perustein. Pormestari on päätoiminen luottamushenkilö, joka kuntalain mukaan voidaan valita enintään valtuuston toimikaudeksi. Pormestari toimii myös kaupunginhallituksen puheenjohtajana. Pormestarimallissa voidaan lisäksi valita apulaispormestareita, jotka johtavat asioiden käsittelyä lautakunnan kokouksissa, määrittelevät lautakunnalle esiteltävien asioiden valmistelun suuntaviivat palvelualueen johtajalle ja vastaavat pormestarin alaisuudessa edunvalvonnasta, edustamisesta ja yhteydenpidosta eri sidosryhmiin. Suurista kaupungeista pormestarimalli on käytössä Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

Periaatepäätös tulee vaikuttamaan myös kaupungin muun johtamisjärjestelmän valmisteluun

Valtuustoon etenevällä periaatepäätöksellä kaupunginjohtaja- tai pormestarimallista määritellään myös muun kaupungin johtamisjärjestelmän tulevaisuutta hyvinvointialueuudistuksen jälkeen. Mikäli Jyväskylä jatkaa kaupunginjohtajamallilla, myös muusta vuoden 2023 alussa aloittavasta organisaatiosta ja johtamisjärjestelmästä tehdään esitys huhtikuun aikana. Varsinaiset päätöksen kaupungin toiminnan organisoinnista tehdään syksyllä 2022, jotta toimintamallit ovat selkeät vuoden 2023 alussa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen siirtyessä kaupungilta hyvinvointialueen järjestettäviksi.
 
Kaupunginhallituksen kokouksen esityslista: www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/kaupunginhallitus/jyvaskylan-kaupunginha…  
 
Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaakko Selin, p. 0400 778 779