Hyppää pääsisältöön

13.5.2024

Kuva
Kankaan alue ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen
Jyväskylän Kangas on valittu Vuoden kaupunginosaksi. Suomen Kotiseutuliiton järjestämän kilpailun teemana on tänä vuonna kiertotalous.

Kankaan kaupunginosassa yhdistyvät kestävä, kunnianhimoinen kaupunkisuunnittelu ja aktiivinen, yhteisöllinen, kierto- ja jakamistaloutta käytännössä toteuttava asukastoiminta. Vanhan tehdasalueen ympärille rakentuvassa kaupunginosassa sekä asutaan että käydään töissä. Alueen rakentaminen jatkuu vielä vuosikymmeniä, ja suunnitelmien mukaan asukasmäärä kasvaa nykyisestä 1300:sta noin 5 500:aan.

- Jyväskylän kaupunki on otettu tunnustuksesta. Kangas on meille ilman muuta yksi merkittävimmistä kaupunkikehityshankkeista. Kankaasta on tietoisesti rakennettu aluetta, jossa toteutuu kaupunkisuunnittelun tuoreimmat oivallukset sekä tulevaisuuden älykäs ja kestävä rakentaminen. On hienoa, että kaupunkisuunnittelussa tekemämme työ noteerataan myös valtakunnallisesti, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto iloitsee.

Kankaan alueella on aktiivista yhteisötoimintaa mm. asukasyhdistyksen ja asukkaiden kerhojen toiminnan kautta. Asukastalo Piippurannan Klubi tuo yhteen alueen asukkaita erilaisen toiminnan kautta vauvasta vaariin. Klubin toiminta rakentuu osallistumisen, osallisuuden, kulttuurin, liikunnan, sivistyksen ja erilaisten tapahtumien ympärille. Talolta voi myös vuokrata tiloja perhe- ja yksityistilaisuuksiin.
 

Yhteisiä marjapensaita, omenapuita ja auto


- Kangas on nuori kaupunginosa, joka on erittäin viihtyisä, yhteisöllinen ja moderni paikka asua. Me Kankaan asukasyhdistyksessä olemme jo vuosien ajan pyrkineet edistämään Kankaan kehitystä asukkaiden toivomaan suuntaan, olleet mukana vaalimassa alueen yhteisöllisyyttä ja kehittämässä alueen omaa identiteettiä, vahvistaa Jali Asp, joka on toiminut Kankaan asukasyhdistyksen puheenjohtajana vuosina 2023–2024.

Kangas sijaitsee palveluiden näkökulmasta keskeisellä paikalla. Palvelutarjontaa täydentää kirjastoauto. Kiertotaloutta edistäviä toimintatapoja kaupunginosassa on runsaasti.
 

Kuva
Nainen ja lapsi kastelemassa istutuksia. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kankaalta löytyy vuokrattavia viljelylaatikoita.


Rakennusten yhteispihat ovat yhteisiä kaikille kaupunginosan asukkaille. Alueella on yhteisiä marjapensaita ja omenapuita, palstaviljelyä ja viljelylaatikoita. Myös yhteiskäyttöauto löytyy. Kierrätystapahtumia sekä kirppu- ja vaihtotoreja järjestetään säännöllisesti. Jätehuolto on hoidettu yhteiskeräyspistein, joissa pystyy lajittelemaan kaikki perustalousjätteet. Hävikkiruokaa myyviä ravintoloita alueella on useampia. 

Kankaan alueella toimii erilaisia kierrätysmateriaalia hyödyntäviä työpajoja yhteistyössä ammattiopisto Gradian kanssa. Kaupunginosassa on myös rakennettu mm. aitoja ja taidetta kierrätysmateriaaleista.

Kuva
Autonrenkaista valmistettu norsua esittävä taideteos. Kuva MySome

Autonrenkaista valmistettu Norsu-taideteos vastaanottaa Kankaalle saapujat.


- Tämä palkinto on tunnustus sille työlle, mitä me kaikki kankaalaiset olemme yhdessä saaneet aikaan. Kiitos tästä hyvästä työstä kuuluu ehdottomasti kaikille kankaalaisille, alueen yrityksille ja yhteisöille sekä Kankaan Palvelulle, Jali Asp toteaa.
 

Perinne ja tulevaisuus yhdistyvät Kankaan alueella


Ympäristönäkökulmat on huomioitu alueen suunnittelussa ja rakentamisessa monin tavoin. Tästä esimerkkejä ovat pyrkimys rakennusmateriaalien hiilineutraaliuteen, alueelta louhitun maa-aineksen käyttö meluaitojen rakentamisessa, keskitetty pysäköinti parkkitaloissa, sähköntuotanto osin aurinkopaneelein, talojen energiatehokkuus sekä sähkön- ja vedensäästö, hulevesien puhdistaminen kasvillisuuden avulla, jätehuollon syväkeräyspisteet ja Tourujoen ennallistamishanke.

 

Kuva
Hulevesikanava, jossa on vettä, kiviä ja kasvillisuutta. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Hulevesikanava Kankaalla


Kankaan kaupunginosa näyttäytyy tulevaisuuden kaupunginosana, jossa perinne ja tulevaisuus yhdistyvät kantavalla ja ihmisen hiilijalanjälkeä pienentävällä tavalla, alueella asuvat ihmiset huomioiden. 

- Yhtä merkityksellistä ja kauas katsovaa, ihmiset huomioon ottavaa kaupunginosatoimintaa voi rakentaa perinteisillä arvoilla, huomioiden talkoohenki, yhteisöllisyys ja ympäristö ja niiden merkityksellisyys nykyajan ihmiselle – luoden samalla katse kestävään ja valoisaan tulevaisuuteen, todetaan Kotiseutuliiton valintaperusteissa.
 

Tourujoki kunnostetaan tulevina vuosina


Pyöräilybaana ja Tourujoen luonnonsuojelualue tarjoavat hyvät puitteet liikkumiseen ja virkistäytymiseen Kankaan alueella. 

Alueen ainutlaatuisuutta ja houkuttelevuutta tulee tulevina vuosina lisäämään Tourujoen kunnostamishanke, jossa joki kunnostetaan ja palautetaan mahdollisimman luonnonmukaiseen tilaan. 

- Kunnostushanke lisää entisestään Kankaan alueen viihtyisyyttä ja korostaa niitä arvoja, joita Kankaan kehittämiselle on asetettu, kaupunginjohtaja Timo Koivisto toteaa.
 


 Vuoden kaupunginosa -palkinto


Vuoden kaupunginosa -palkinnolla Kotiseutuliitto korostaa paikallistoimijoiden aktiivisuuden merkitystä kotikaupunginosan viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden rakentamisessa sekä kestävän elämäntavan edistämisessä.

Kilpailussa haetaan kaupunginosaa, jossa on kulloisenkin teeman toteutumisen lisäksi toimintaa erilaisille ihmisille, mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen, turvallista elää ja mahdollisuuksia yrittää.

Kuka tahansa saattaa ehdottaa palkittavaa kaupunginosaa. Kotiseutuliiton kaupunkityön jaosto seuloo ehdotuksista kärkiehdokkaat ja tekee esityksen voittajasta Kotiseutuliiton hallitukselle, joka nimeää voittajan. Voittaja julkistetaan Flooran päivänä, 13. toukokuuta.
Vuodesta 2001 järjestetyssä kilpailussa on palkittu kaupunginosia eri puolilta Suomea. Aiemmat palkitut on luetteloitu kilpailun sivulla.

Lisätietoja: 

Hanna-Kaisa Siimes, Suomen Kotiseutuliiton kaupunkijaoston puheenjohtaja [email protected]
puh. 0505898790

Marika Punamäki, Suomen Kotiseutuliiton järjestöpäällikkö
[email protected]

Vuoden kaupunginosa -kilpailu
Vuoden kaupunginosa -palkintoehdotukset
 

Kaupunginosa: