Hyppää pääsisältöön

26.5.2023

Kuva
Kaksi henkilöä katsovat tietokonetta
Voiko tekoäly auttaa kirjoittamaan työhakemuksen tai kertoa yleisimmät kysymykset työhaastattelussa? Tekoälyn kehitys on ollut hurjaa viime aikoina eikä vähiten ChatGPT:n uusimman version julkaisun myötä. ChatGPT on verkossa käytettävä työkalu, jota kuka tahansa voi käyttää maksutta. Mihin tekoäly soveltuu parhaiten ja miten sitä voi hyödyntää työnhaussa?

ChatGPT on laaja kielimalli, joka kykenee keskustelemaan ihmisen kanssa. Vaikka kielimalli perustuu tekoälyyn, sillä ei ole älyä sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyse on työkalusta, joka on parhaimmillaan esimerkiksi ideointi- ja keskustelukumppanina sekä kielenhuollossa. Tekoälyn vaikutukset ovat vielä tuntemattomat ja kaiken arkaluontoisen tiedon syöttämistä palveluihin tulee välttää. 

Katso tästä kolme konkreettista vinkkiä sekä esimerkkikysymykset tekoälylle!

1. Luo työhakemuksia ja hio ansioluetteloa

ChatGPT voi auttaa laatimaan ammattimaisia työhakemuksia sekä ansioluetteloita. Se voi tarjota vinkkejä sisältöön ja jäsentelyyn sekä auttaa korostamaan tärkeitä saavutuksia ja taitoja.
“Kerro apukysymyksiä, joiden avulla voin kirjoittaa työhakemuksen hakiessani myyjän työtä?”

2. Apua tiivistämiseen ja tekstinhuoltoon

Tekoäly on erinomainen tiivistämään tekstiä lyhyempään muotoon! Kokeile myös tehdä tekstistäsi helppolukuisempaa tekoälyn avulla.

“Tiivistä alla oleva työhakemukseni lyhyemmäksi. Korosta tärkeimpiä asioita, joita ovat sopivuuteni tehtävään, kokemukseni ja motivaatio:
[Liitä tähän kirjoittamasi työhakemus]”
Älä syötä tunnistettavia tai arkaluontoisia tietojasi koskaan palveluun.

3. Valmistaudu työhaastatteluun 

Voit harjoitella työhaastattelua varten kysymällä tekoälyltä yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä. Halutessasi tekoäly antaa palautetta vastauksistasi.
“Kerro yleisimmät taidot ja tiedot, joita työnantaja arvostaa kiinteistöhuollon tehtävissä?”

Huomioi Chat GPT:tä tai muita tekoälysovelluksia käyttäessäsi, että ne eivät osaa arvioida tuottamansa tekstin sisältöä. Vastuu tekoälyn käyttämisestä on siis sinulla.


Juttua varten on haastateltu Jyväskylän yliopiston yliopistonopettaja Tomi Waseliusta.

Tutustu ChatGPT:n käyttöön

Sivulla voit luoda itsellesi käyttäjätilin ja aloittaa työkalun testaamisen.