Hyppää pääsisältöön

19.12.2022

Kuva
Lyhty Kirkkopuistossa. Kuva Kristiina Pentikäinen
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt neljän kaupungin muodostamalle verkostolle miljoona euroa digitalisaatiota edistävään yhteishankkeeseen, jossa perustetaan kulttuuritoiminnan digitalisaation osaamiskeskus. Verkostossa ovat mukana Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti. Hanke kohdentuu vuosille 2023 ja 2024.

Perustettava kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS toteuttaa hankevaiheessa erilaisia kokeiluja yhdessä kaupunkien kulttuuriyksiköiden ja tutkimuslaitosten kanssa.

Digitalisaatiota hyödynnetään esimerkiksi kaupunkien aineettoman kulttuuriperinnön keräämiseen, tallentamiseen ja jakeluun. Samoin kulttuuriyksiköiden tarjontaa tuodaan helposti käytettäväksi verkkoon.

Konserttien ja muiden taide-elämysten yhteyteen tarjotaan lisäpalveluita. Kulttuurialan yhteistoimintaa vahvistetaan kaupunkien, yritysten ja järjestöjen kesken.

- Olemme iloisia siitä, että kaupunkienvälinen yhteistyö saa digitalisaation rakennemuutoksen kehittämiseen lisäresursseja, sanoo verkoston vetovastuussa olevan Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden suunnittelupäällikkö ja TechArt-hankkeen projektipäällikkö Olli Rantala.

Käytännön kokeiluja tehdään verkostokaupungeissa heti kokeilun käynnistyttyä.

- Esimerkiksi Jyväskylän Paviljongin mukauttaminen sinfoniamusiikin tarpeisiin mahdollistaa, että kaupunginorkesteri luo digitalisaation avulla uusia yleisöelämyksiä jo lähivuosien aikana, sanoo Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön projektipäällikkö Janne Viitamies.

Perustettava uusi osaamiskeskus KUDOS toimii pelkästään verkossa, eikä sillä ole fyysistä sijaintipaikkaa. Rahoitusta käytetään erityisesti palveluiden hankkimiseen digitaalisia palveluita kehittäviltä yrityksiltä ja kulttuurialan järjestöiltä.

- KUDOS-hankkeessa on lopulta kyse kulttuurin ja kaupunkielämän edistämisestä ja kaupunkien sosiaalisen pääoman vahvistamisesta. Yhteiskuntamme kohtaa suuria taloudellisia haasteita, ja digitalisaation avulla tärkeää kulttuurityötä voidaan tehdä entistä vaikuttavammin, Viitamies sanoo.

KUDOS-hanke käynnistyy heti vuodenvaihteen jälkeen, kun verkostokaupungit tarkentavat hankesuunnitelman yhdessä. Hanke jatkuu vuoden 2024 loppupuolelle saakka. Osaamiskeskus ottaa jäsenikseen seurantakaupunkeja ja palvelee koko Suomea.


Lisätietoja:

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden suunnittelupäällikkö ja TechArt-hankkeen projektipäällikkö Olli Rantala, p. 044 703 7559

Jyväskylän kaupungin elinkeinoyksikön projektipäällikkö Janne Viitamies, p. 050 477 1511