Hyppää pääsisältöön

30.11.2022

Jyväskylän sijainti, kompakti koko, luonnon läheisyys, liikunnan ja urheilun erityisosaaminen sekä kokemus tapahtumajärjestämisestä houkuttelevat kaupunkiin uusia urheilutapahtumia.
Kuva
Kolme ihmistä penkillä iloisina. Kuva Petteri Kivimäki

Verkostosta voimaa urheilutapahtumiin -tilaisuudessa 2.11. Saimaa Cycle Tourin tapahtumajohtaja Juho Suikkari kertoi kansainvälisen pyöräilytapahtuman rakentamisesta ja Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman (vas.) avasi Lahden urheilumatkailua. Projektipäällikkö Taija Lappeteläinen juonsi tilaisuuden. Kuva: Petteri Kivimäki


Jyväskylässä järjestetään parin vuoden sisällä kymmenisen kansainvälistä erikokoista urheilutapahtumaa. Kalenteriin saataneen lisää tapahtumia, sillä Jyväskylä nähdään kiinnostavana tapahtumakaupunkina liikuntapääkaupunki-mielikuvan tuodessa lisäarvoa.

Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hankkeen selvityksen mukaan urheilutoimijat arvostavat Jyväskylän urbaania ja tiivistä kaupunkirakennetta. Keskeiset suoritus- ja majoitus¬paikat ovat lähellä toisiaan.

– Jyväskylän keskustasta on lyhyt matka lähiluontoon. Täällä voisi järjestää enemmänkin niiden lajien kilpailuja, joissa hyödynnetään kaupungin ja luonnon yhteyttä, sanoo projektipäällikkö Taija Lappeteläinen.

Jyväskylän vahvuuksiin lukeutuu liikunnan ja urheilun erityisosaaminen.

– Liikuntapääkaupunkibrändi antaa lupauksen osaamisesta. Teemme tapahtumia myös hyvässä yhteishengessä. Suunnittelutiimissä on aina mukana Liikuntapalvelut, tapahtumien ja markkinoinnin ammattilaiset sekä kaupunkirakenteen, kuten lupapuolen osaajia.
Jatkossa tarvitaan kaikkien urheilun ja liikunnan toimijoiden sekä yritysten yhteistyön tiivistämistä ja verkostoitumista, jotta Jyväskylän rooli tapahtumakaupunkina kasvaa edelleen.

– Ihmiset haluavat urheilutapahtumilta elämyksiä. Koko verkoston täytyy ymmärtää paremmin asiakasta ja asiakaskokemusta.

Perinteisiä ja uusia nousevia lajeja

Urheilutapahtumien taloudellinen merkitys on huomattava. Kansainvälisistä tapahtumista kruununjalokivi, Jyväskylän MM-aalli tuo vuosittain yli 15 miljoonaa euroa Jyväskylän seudulle.

Taija Lappeteläisen mukaan osallistujaintensiivisiä tapahtumia ovat junnufutisturnaukset, jotka houkuttelevat kaupunkiin tuhansia kävijöitä. Matkailutulon lisäksi tapahtumat ovat varainhankintaa seuroille ja mahdollistavat paremmat mahdollisuudet harrastamiseen.

Jyväskylä havittelee jatkossa perinteisten lajien, kuten hiihdon, uinnin, yleisurheilun ja voimistelun kilpailujen lisäksi nousevien lajien kilpailuja.

– Tänne sopivat urbaaniin ympäristöön istuvat urheilutapahtumat, esimerkkinä skuuttaus, parkour tai ulkokoripallo. Myös eri lajien juniori- ja aikuisurheilutaepahtumat ovat tärkeitä.

Jyväskylässä on jo nyt toimivat fasiliteetit eri urheilulajeille.

– Jyväskylä myös satsaa tosissaan urheiluun ja liikuntaan. Aalto Alvarin peruskorjaus ja laajennus on meneillään, jalkapallohalli toteutuu Huhtasuolle ja Harjun stadionin peruskorjaus on tarkoitus valmistua 2025.

Jyväskylän Liikuntapalvelujen ja Tilapalvelujen investoinnit liikuntapaikkoihin vuoteen 2030 mennessä nousevat noin 100 miljoonaan euroon. Tämä summa ei sisällä yksityisten tai yhdessä yksityisten kanssa tehtäviä hankkeita, kuten Hipposta.


Teksti: Pia Tervoja
Kuva: Petteri Kivimäki

Kansainvälisten urheilutapahtumien Jyväskylä -hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja se on REACT-EU-hanke. Hankeaika on 1.11.2021–31.8.2023.

Kuva
EU logo EAKR. Kuva viestintä
Kuva
Vipuvoimaa EU logo. Kuva viestintä