Hyppää pääsisältöön

28.11.2022

Lähitaloilla järjestetään avointa ja yhteisöllistä toimintaa monen ikäisille jyväskyläläisille.
Kuva
Neljä ihmistä seisoo ja katsoo kameraan. Kuva Anni Äikäs

– Tervetuloa Lähitaloon viihtymään, toivottavat koordinaattori
Malanja Mieskonen (edessä) seuranaan Helena Räsänen, koordinaattori Heli Silvennoinen ja Kimmo Kupiainen.


Työelämästä eläkkeelle siirtynyt Helena Räsänen muutti Itä-Suomesta Jyväskylään. Pitkä työura, ystävät ja kaikki tuttu ja turvallinen jäivät taakse. Kun muuttokuorma oli purettu ja uusi koti järjestelty, hän tunsi olevansa yksin.

Räsänen alkoi tutustua uuteen kotikaupunkiinsa liikkumalla, ja Kankaalla lenkkeillessään tiet kohtasivat koiranulkoiluttajan
kanssa. Puheliaana ihmisenä Räsänen jäi juttelemaan, ja uusi tuttavuus mainitsi Piippurannan Klubin monipuolisesta lähitalotoiminnasta.

Kohtaaminen jäi Räsäsen mieleen, ja hetken asiaa tuumittuaan hän lähti rohkeasti tutustumaan Piippurantaan. Lähitalot ovat avoimia monen ikäisten kohtaamispaikkoja: Kortteli Klubi on keskustassa ja Piippurannan Klubi löytyy Kankaalta.

Lähitalojen toiminta rakentuu osallistumisen, osallisuuden, kulttuurin, sivistyksen, liikunnan ja ajankohtaan sopivien tapahtumien ja teemojen ympärille.

– Piippurannassa vastassani oli ystävällisesti hymyilevien ja sydämellisesti tervetulleeksi mukaan toivottavien ihmisten joukko. Huomasin tulleeni paikkaan, jonne oli mukava tulla, olla ja osallistua. Minulle tuli tunne, että olin tullut sukulaisteni luo, Räsänen muistelee.

– Nyt kun kiireiset työvuodet ovat jo takanapäin, tuntuu hyvältä kuulua mukavaan yhteisöön, jossa kuitenkin eletään tätä päivää ja ollaan muutoksessa mukana. Myös menneitä on kuitenkin lupa muistella ja kummastella nykyajan menoa, Räsänen sanoo naurahtaen.

Omaa osaamista muiden iloksi ja avuksi

Eläkeläinen Kimmo Kupiainen löysi Lähitalot harrastetoimintaa etsiessään, ja nykyisin hän osallistuu aktiivisesti talojen toimintaan. Lisäksi hän toimii yhtenä vapaaehtoisista. Kupiaisella on kokemusta tietokoneiden parissa työskentelystä ja nyt hän jakaa osaamistaan Jyväskylän ikääntyneiden yliopiston Geronet-tutorina. Moni on saanut apua esimerkiksi pankkiasioiden hoitamiseen verkossa sekä älypuhelimen käyttöön.

– On hienoa, jos pystyy auttamaan jotakuta niillä tiedoilla, mitä itsellä on.

Erilaiset vapaaehtoiset puhaltavat Lähitalojen toiminnalle hengen jakamalla omaa osaamistaan ja aikaansa. Räsänen muisteleekin lämmöllä Autetaan leipomalla -hyväntekeväisyyskampanjaa, jossa oli mukana leipomassa yhdessä lasten kanssa. Kynnys vapaaehtoisuuteen on matala: pelkkä halu auttaa riittää.

Aidon kohtaamisen paikka

Pullantuoksua, puheensorinaa ja ystävälliset hymyt. Räsänen ja Kupiainen ovat yhtä mieltä lähitalojen lämpimästä ja avoimesta
ilmapiiristä: tunnelma on kodinomainen ja aidosti välittävä.

Lähitalojen kattojen alle on kaiken ikäisten mukava tulla mukaan harrastamaan ja viettämään komaikaa. Piippurannan Klubin koordinaattorit Malanja Mieskonen ja Heli Silvennoinen toivovat myös lapsiperheiden löytävän lähitalojen toiminnan.

– Torstaiaamujen leikkitreffit Piippurannan Klubilla ovat perheiden avointa leikkiaikaa, ja esimerkiksi Kortteli Klubilla
Keski-Suomen monikkoperheiden ryhmä on lähtenyt mukavasti käyntiin.


Teksti: Malanja Mieskonen
Kuva: Anni Äikäs

Asiasanat: