Hyppää pääsisältöön

10.5.2022

Kuva
puu, nainen, järvi, suplauta. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Vesiltä käsin Jyväskylä näyttäytyy erilaisesta perspektiivistä, kuin rannalta katsoen. Helppo tapa tutustua Jyväskylän upeaan järviluontoon on meloen tai soutaen. Jyväskylän laajan vesistön ansiosta kaupungista löytyy melontareittejä monen tasoisille melojille. Kesäisin meloen tai soutaen pääsee tutustumaan myös järvien saarissa sijaitseviin retkeilykohteisiin.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen


Jyväskylän monipuoliset sisäjärvien vesi- ja melontareitit tarjoavat elämyksiä niin aloittelijoille, kuin kokeneimmillekin vesilläliikkujille. Pienet sisäjärvet ovat turvallisia vesistöjä melonnan ja soudun opetteluun, kun taas kirkkaana kimmeltävä Päijänne tarjoaa kokeneelle vesillä liikkujalle tuulisella säällä jopa merellisiä olosuhteita. Järvien ja jokien reiteillä voi halutessaan viettää kokonaisen kesäpäivän.

Melontaa saa harrastaa missä vaan ja alla esitellyt reitit ovat esimerkkejä Jyväskylän alueen melontareiteistä. Esitellyt maihinnousupaikat ovat virallisia karttaan merkittyjä maihinnousupaikkoja.

Tutustu meloen Jyväskylän rantojen raitoihin ja poukamiin

Jyväskylän parhaimmat melontareitit löytyvät Jyväsjärven, Tuomiojärven, Palokkajärven, Alvajärven ja Luonetjärven vesistöalueilta. Jyväsjärvi, tuo kaupunkimme helmi, tarjoaa vesilläliikkujalle urbaanin luontoliikuntakokemuksen. Noin 10,5 kilometrin reitillä pääsee ihastelemaan sataman vilskettä, kehittyvää kaupunkirakentamista, Rantaraitin liikkujia sekä Jyväskylän puunjalostusteollisuuskeskittymän perintöä. Tourujokea pitkin pääsee tutustumaan Kankaan maisemiin aina voimalaitokselle saakka.  

Tuomiojärven, Palokkajärven ja Alvajärven yhdysreitti mahdollistaa koko päivän kestävän melontaretken, minkä lisäksi nämä reitit toimivat myös yksinään. Näiden järvien vesistöillä ei saa liikkua moottoriveneellä, minkä johdosta näiden järvien vesistöt ja reitit soveltuvat hyvin rauhalliseen vesillä liikkumiseen.

Tuomiojärven reitin pituus on 8,5 kilometriä ja Löylyjokea pitkin reittiä voi jatkaa Palokkajärvelle tai Tourujoelle. Tourujoella melomaan pääsee padolle asti. Palokkajärven reitin pituus on 9 kilometriä ja Pappilanjokea pitkin matkaa voi jatkaa aina Alvajärven vesistöille saakka.

Alvajärvellä liikkuva voi pitää Lammassaaren laavulla huili- ja evästaukoa. Hyviä rantautumispaikkoja esimerkiksi ovat Tuomiojärvellä entisen leirintäalueen ranta, Palokkajärvellä Palokan liikuntakeskuksen uimapaikka sekä näiden järvien yleiset uimarannat.  

Tikkakosken Luonetjärven reitillä on pituutta 13 kilometriä. Lähden Luonetjärvelle maukkaat retkieväät repussa ja rantaudu joko Peuraniemen tai Sarparin laavulle syömään retkieväitä, ja paistamaan makkaraa tai tikkupullaa. Luonetjärvellä voi rantautua myös Luonetjärven uimarannalla.

Tietoa melonta- ja vesireittien opasteista ja rantautumispaikkojen varustuksesta löytyy Melontareitit-sivulta.

Kuva
Kuusi koululaista melovat järvellä kanooteilla/Sami Talvensola. Kuva Sami Talvensola

Kuva: Samo Talvensola


”Oi, päivät seutuvilla Päijänteen…”

Jyväskylän seudun vesistöiltä löytyy useita retkeily- ja virkistyskäyttöön tarkoitettuja retkeilykohteita. Osa näistä kohteista sijaitsee sellaisissa paikoissa, että niihin tutustuminen luonnistuu kesällä ainoastaan vesiteitse. Näihin Pohjois-Päijänteen maisemissa sijaitseviin kohteisiin kannattaa suunnata melonta- tai veneilyretkien yhteydessä. Mukaan kannattaa pakata eväitä, uintivarusteet sekä tulentekovälineet. Kohteiden lähiympäristö ja luonto tarjoaa tutkittavaa myös maista käsin.

Pohjois-Päijänteen retkeilykohteita kartalla:

Näihin kohteisiin saa luvan kanssa rantautua ja osan varustukseen kuuluu myös laituri. Tulen tekeminen näissä kohteissa on sallittu ja jokaisen kohteen varustukseen kuuluu tulentekopaikka. Tulen tekeminen maastopalovaroituksen aikana on kiellettyä.

Kuva
Opiskelija oranssissa paidassa suppailemassa. Kuva Tero Takalo-Eskola

Kuva: Tero Takalo-Eskola


Seikkaile suhisevassa kaislikossa omatoimisesti tai ohjatun retken kautta

Suomessa jokamiehenoikeudella saa meloa vesistöissä vapaasti missä vaan. Vesillä liikkujien tulee silti kunnioittaa melontareittien varrella asuvia rantojen asukkaita ja maihinnousun tulee tapahtua vain kartalla merkityillä paikoilla. Suosi siis merkittyjä rantautumispaikkoja vesillä liikkuessasi. Liikut vesillä sitten SUP-laudalla, kanootilla tai soutuveneellä, muista käyttää pelastusliivejä. Ennen vesille lähtöä tutki säätiedotusta ja melo vain niissä olosuhteissa, jotka hallitset.  

Vesillä liikkuminen SUP-lautailemalla, soutamalla tai melomalla on ympäristöystävällinen tapa liikkua luonnossa eikä se jätä jälkiä luontoon. Roskattoman retkeilyn periaatteet pätevät myös vesillä liikkuviin ja liikkujien on hyvä huolehtia, ettei alueelle jää roskia retken päätteeksi.

Vesille pääsee liikkumaan omatoimisesti tai ohjatuille retkille osallistumalla. Jyväskylässä erilaisia melontakursseja ja -retkiä sekä melonnan asiantuntijapalveluita järjestävät muun muassa Tavinsulka, Melanvilauttajat ry ja Meloiloa ry. SUP-lautojen, kajakkien ja kanoottien vuokrausta voi tiedustella esimerkiksi Tavinsulalta, Laajikselta, Gr8wakelta sekä muilta melontapalveluita tarjoavilta yrityksiltä, jotka on listattu Visit Jyväskylä Region Melonta-verkkosivuille


Teksti: Noora Kakko

Asiasanat: