Hyppää pääsisältöön

8.2.2021

Linkki-paikallisliikenteen pysäkkejä varustetaan uusilla, digitaalisilla aikataulunäytöillä. Uudet näyttötaulut saadaan vuoden 2021 aikana kaikkiaan 24 pysäkkipaikalle.
Kuva
Linkki-paikallisliikenteen digitaalinen aikataulunäyttö. Kuva Katja Kauppila

Vihreitä akkutoimisia rivinäyttöjä 12 kpl

Puolet asennettavista näytöistä on vihrein kehyksin varustettuja, akkutoimisia ja 3- tai 5-rivisiä aikataulunäyttöjä. Pitkäkestoisten akkujen ansioista näyttötaulut eivät tarvitse erillisiä sähköistyksiä, joten niitä voidaan sijoittaa myös valaisemattomiin pysäkkikatoksiin tai -tolppiin. Näitä aikataulunäyttöjä löytyy jo kuudelta pysäkiltä, eli Ylioppilaskylä 1, Korpela 1, Kirjasto 3, Kirjasto 5, Kirjasto 6 ja Cygnaeuksen koulu 1. Seuraavaksi asennusvuorossa ovat pysäkit Prisma 2, Keljonkeskus 1 ja Keljonkeskus 2 (yhteinen näyttö), Kirjasto 1 ja Kirjasto 2 (yhteinen näyttö), Urhonkatu 4, Pitkäkatu 1 ja Pitkäkatu 2.

Näyttötaulut esittävät pysäkin kautta liikennöivien linja-autojen reaaliaikaista aikataulutietoa. Ilmoitettu pysäkkiaika vastaa saapuvan auton todellisista aikaennustetta. Myös linjojen tai pysäkin ennalta tiedossa olevat häiriöt pystytään ilmoittamaan näytöllä. Pienikokoisten näyttöjen asentaminen sekä niiden siirtäminen on helppoa. Näyttö voidaan siirtää tarvittaessa toiselle pysäkille, jos se jossain paikassa ilkivallan vuoksi toistuvasti töhritään tai rikotaan.


Isot näyttötaulut isommille pysäkeille

Tulossa on myös 12 isoa aikataulunäyttöä, joita sijoitetaan eniten käytettyihin pysäkkikatoksiin. Asennukset on jo tehty uuden sairaalan pysäkeille Sairaala Nova 1 ja Sairaala Nova 2. Loput isoista pysäkkinäytöistä asennetaan, kun niiden sähköistyksiin ja sijoituslupiin liittyvät asiat on ratkaistu. Tavoitteena on päästä jatkamaan asennuksia pysäkeillä Kuokkala 1 ja Kuokkala 2

Paitsi aikataulutietojen esittäminen, isoilla aikataulunäytöillä mahdollistuu myös muun paikallisliikenneinfon näyttäminen. Normaalimuotoinen aikataulutieto linjatiedon yhteydessä (esim. 12:20) tarkoittaa linja-auton reaaliaikaiseen seurantaan perustuvaa saapumisaika-arviota. Joskus kellonajan yhteydessä on noin-tietoa tarkoittava aaltoviivamerkki (esim. ~ 12:20). Silloin kyse on aikataulusuunnitelman mukaisesta saapumisajasta, eli vuorolle ei ole saatavissa reaaliaikaista pysäkkiaikaennustetta.

Samassa yhteydessä uusien aikataulunäyttöjen asennusten kanssa myös paikallisliikenteen muut pysäkkiaikataulu- ja informaationäytöt kytketään yhteiseen ohjausjärjestelmään. Entuudestaan pysäkkinäyttöjä on ollut muun muassa Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksessa.


Keskusta 6 ja Keskusta 7 -pysäkkinäytöt korjauslistalla

Joukkoliikenteen järjestäjälle on tullut palautteita Vapaudenkadun pääpysäkkien Keskusta 6 ja Keskusta 7 aikataulunäyttöjen toimintaongelmasta. Syyksi on selvinnyt katkenneet tietoliikenneyhteydet, jotka pyritään korjaamaan kuntoon mahdollisimman pian.  Työn ajoitukseen vaikuttaa vikakohdan hankala sijainti. Korjaaminen vaatinee muun muassa terminaalialueen laatoituksen purkamista sekä kaivuutöitä. 


Lisätiedot: järjestelmäasiantuntija Toni Tamminiemi, p. 050 311 9972, toni.tamminiemi[at]jyvaskyla.fi